Η Μέθοδος Μοντεσσόρι...
Η καινοτόμος εκπαιδευτική μέθοδος που μας δείχνει την άλλη πλευρά της εκπαίδευσης.
Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος Μοντεσσόρι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Όλα ξεκίνησαν πολλά χρόνια. Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε το 1870 στην Ιταλία, σπούδασε Ιατρική, Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Η ενασχόλησή της με παιδιά με νοητική στέρηση και οι επιρροές της από τις διαφορετικές επιστήμες που σπούδασε, ήταν οι κινητήριες δυνάμεις για το μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης.
Το 1907 λειτούργησε το πρώτο της σχολέιο στη Ρώμη το οποίο ονομάστηκε "Το Σπίτι των Παιδιών". Όπως έχει πει η ίδια "Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν την αγωγή των αισθήσεων, την αγωγή των μυών, την αγωγή της ευφυϊας, την αγωγή των κοινωνικών συναισθημάτων και την ηθική της βούλησης."Η μέθοδος Μοντεσσόρι βασίζει την εκπαίδευση όχι μόνο στην όραση και την ακοή, αλλά δίνει βάση και στις πέντε αισθήσεις. Στόχος του Μοντεσσοριανού συστήματος είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και βάση του η βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί και στις ικανότητές του. Τα παιδιά αποκτούν αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση, μαθαίνουν να συνεργάζονται, σέβονται τους διπλανούς τους, εκφράζονται με ειλικρίνεια και παίρνουν πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με την Μαρία Μοντεσσόρι, υπάρχουν τέσσερις φάσεις κλειδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Η πρώτη είναι από τη στιγμή της γέννησης μέχρι και τον 6ο χρόνο. Σε αυτή τη φάση το κάθε παιδί πρέπει να καταλάβει τη διαφορετικότητά του και σταδιακά την αυτονομία του. Η δεύτερη είναι από τον 6ο μέχρι τον 12ο χρόνο, όπου το παιδί εντάσσεται στος διάφορες κοινωνικές ομάδες και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν ένα μέρος ενός κοινωνικού συνόλου. Η τρίτη καλύπτει το διάστημα του 12ου με 18ου χρόνου, κατά την οποία το έφηβο και στη συνέχεια ενήλικο παιδί, ωριμάζει και επαναπροσδιορίζει στοιχεία του εαυτού του σε σχέση με το περιβάλλον του και τις εμπειρίες που αποκτά καθημερινά. Το τέταρτο και τελικό στάδιο είναι από τον 18ο χρόνο μέχρι και τον 24ο. Τότε το άτομο θεωρείται ώριμο αρκετά, ώστε να μπορεί να αξιολογεί και πατώντας γερά στα πόδια του, να χαράξει το δικό του δρόμο, έχοντας πάντα στο μυαλό του όσα έμαθε στην πορεία.
Σήμερα δεκάδες σχολεία ακολουθούν τη μέθοδο αυτή. Τα σχολεία αυτά έχουν μεικτές ηλικιακές τάξεις που καλύπτουν τις ηλικίες δυόμιση με εννέα ετών. Δεν υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα και τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν σε μία μεγάλη και πολυμελή οικογένεια. Οι ομαδικές δραστηριότητες είναι στοιχείο της καθημερινότητας τους και έχουν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να αναπτύξουν εντελώς φυσικά την κοινωνικότητά τους. Τα παιδιά επιλέγουν μόνα τους τις δραστηριότητες που θέλουν και ο παιδαγωγός οφείλει να παρακολουθεί και να γνωρίζει το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Η μέθοδος Μοντεσσόρι δεν είναι απλώς ένα σύστημα εκπαίδευσης, είναι στάση ζωής. Τα βασικά της στοιχειά μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του παιδιού μας και όχι μόνο στο σχολείο.